Met een ‘kookwedstrijd’ in de middag en een gezellig avondje bowlen is vrijdag de opvangweek van een nieuwe lichting studenten uit Curaçao afgesloten. Dit jaar gaat het om vijftien jongeren die met de zogenoemde bursalen-vluchten van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) naar Zeist zijn gekomen voor een vervolgstudie MBO, HBO of WO in Utrecht.
‘Vijftien jongeren is ook precies het aantal kamers dat SSC dit jaar beschikbaar had in studentencomplex Warande’, vertelt mentor Gwendly Emers aan Omroep Zout. ‘We hadden 35 aanmeldingen, maar ook in deze regio is het kamertekort merkbaar. De studenten die hier niet terecht konden zijn elders in het land door SSC opgevangen.’
De opvangweek is cruciaal voor een geslaagde overgang naar het studeren in Nederland. Gwendly: ‘In deze week staan er informatieve bijeenkomsten gepland over bankzaken, budgetteren, DUO, GGD, veiligheid, bezoeken we de diverse schoollocaties en worden ze begeleid naar het gemeentehuis om zich in te schrijven’.
Ook is er tijd voor ontspanning. Om de stad te leren kennen, stond bijvoorbeeld een speurtocht in Utrecht gepland. ‘En met deze kookwedstrijd’ in ’t Volle Hof in Vollenhove en later op de avond in Utrecht bowlen, sluiten we deze geslaagde week af,’ aldus Gwendly.
Onderling een band
Ook Xio Raposo blikt terug op een geslaagde week. Vorig jaar kwam ze zelf met de bursalenvlucht naar Nederland. Haar ervaring en tips wil ze graag delen met de nieuwkomers. Daarom is ze nu lid van de begeleidingscommissie. ‘Wat deze groep studenten kenmerkt is dat ze rustig, sociaal en betrokken zijn. Niemand wordt uitgesloten.’ Dat bevestigt Hector David, die tweede graadsdocent Scheikunde gaat studeren: ‘Gelijk bij aankomst en de wandeling naar de nieuwe woonplek ontstond een band. We zijn een team’.
Dat blijkt ook bij de kookwedstrijd dat door de begeleidingscommissie is georganiseerd in ’t Volle Hof. De jongeren worden uitgedaagd om samen te werken en een gezond, creatief en smakelijk driegangenmenu voor de jury (leden van de begeleidingscommissie) te koken.
De taken worden snel verdeeld en met plezier worden de gerechten klaargemaakt en aan de jury gepresenteerd. In sommige gerechten blijkt de liefde voor het geboorte-eiland, Reshua Janga (aankomend student HKU beeldende kunst) verwoordt bij het presenteren van de gerechten het sentiment: ‘The byte, de typische smaken en de heuvels van Banda Bou’.
Voorlopig is Zeist de thuisbasis en Utrecht de studiestad. En zoals student International Business Management Jan Berggraaf benadrukt: ‘Ik hoop op een succesvolle studieperiode en zo veel mogelijk ervaring opdoen in Nederland’.