Slot opvangweek nieuwe lichting Caribische studenten

Met een ‘kookwedstrijd’ in de middag en een gezellig avondje bowlen is vrijdag de opvangweek van een nieuwe lichting studenten uit Curaçao afgesloten. Dit jaar gaat het om vijftien jongeren die met de zogenoemde bursalen-vluchten van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) naar Zeist zijn gekomen voor een vervolgstudie MBO, HBO of WO in Utrecht.

 ‘Vijftien jongeren is ook precies het aantal kamers dat SSC dit jaar beschikbaar had in studentencomplex Warande’, vertelt mentor Gwendly Emers aan Omroep Zout. ‘We hadden 35 aanmeldingen, maar ook in deze regio is het kamertekort merkbaar. De studenten die hier niet terecht konden zijn elders in het land door SSC opgevangen.’

De opvangweek is cruciaal voor een geslaagde overgang naar het studeren in Nederland. Gwendly: ‘In deze week staan er informatieve bijeenkomsten gepland over bankzaken, budgetteren, DUO, GGD, veiligheid, bezoeken we de diverse schoollocaties en worden ze begeleid naar het gemeentehuis om zich in te schrijven’.

Ook is er tijd voor ontspanning. Om de stad te leren kennen, stond bijvoorbeeld een speurtocht in Utrecht gepland. ‘En met deze kookwedstrijd’ in ’t Volle Hof in Vollenhove en later op de avond in Utrecht bowlen, sluiten we deze geslaagde week af,’ aldus Gwendly.

De begeleidingscommissie bestaande uit Xio Raposo (links), Gwendly Emers (midden) en Shantrey Gumbs (rechts). Foto: Omroep Zout

Onderling een band
Ook Xio Raposo blikt terug op een geslaagde week. Vorig jaar kwam ze zelf met de bursalenvlucht naar Nederland. Haar ervaring en tips wil ze graag delen met de nieuwkomers. Daarom is ze nu lid van de begeleidingscommissie. ‘Wat deze groep studenten kenmerkt is dat ze rustig, sociaal en betrokken zijn. Niemand wordt uitgesloten.’ Dat bevestigt Hector David, die tweede graadsdocent Scheikunde gaat studeren: ‘Gelijk bij aankomst en de wandeling naar de nieuwe woonplek ontstond een band. We zijn een team’.

Dat blijkt ook bij de kookwedstrijd dat door de begeleidingscommissie is georganiseerd in ’t Volle Hof. De jongeren worden uitgedaagd om samen te werken en een gezond, creatief en smakelijk driegangenmenu voor de jury (leden van de begeleidingscommissie) te koken.

Briefing kookwedstrijd en spelregels door Xio en Shantrey in ’t Volle Hof. Foto: Omroep Zout

De taken worden snel verdeeld en met plezier worden de gerechten klaargemaakt en aan de jury gepresenteerd. In sommige gerechten blijkt de liefde voor het geboorte-eiland, Reshua Janga (aankomend student HKU beeldende kunst) verwoordt bij het presenteren van de gerechten het sentiment: ‘The byte, de typische smaken en de heuvels van Banda Bou’.

Voorlopig is Zeist de thuisbasis en Utrecht de studiestad. En zoals student International Business Management Jan Berggraaf benadrukt: ‘Ik hoop op een succesvolle studieperiode en zo veel mogelijk ervaring opdoen in Nederland’.

 

Om te delen

Gerelateerde artikelen

Duurzaamheid

Onder de nieuwe naam Bio in het Bos gaat het Zeister consumentencollectief door met het inkopen en verdelen van biologische

waardering

Het in Zeist bedachte Slotbier Blond mag zich ‘het beste bier van Nederland 2025’ noemen. De jury van de Dutch

samenleving

Den Dolder krijgt een informatiebord in het centrum voor berichten uit het dorp en de nabijgelegen kernen. De beoogde locatie

Net binnen

jubileum

Stichting Buurtgezinnen bestaat 10 jaar. In aanwezigheid van koningin Maxima is dit gevierd met gebak, pannenkoeken en emotionele verhalen van

waardering

Het in Zeist bedachte Slotbier Blond mag zich ‘het beste bier van Nederland 2025’ noemen. De jury van de Dutch

Vervoer

Utrechtse Heuvelrug is een campagne gestart om het aantal elektrische buurtdeelauto’s uit te breiden in alle dorpen van de gemeente.