Restaurant Lutum uit Wijk bij Duurstede heeft zijn eerste ster ontvangen. Het restaurant krijgt ook direct een Groene Ster voor duurzaamheid. Daarmee is de provincie Utrecht weer een Michelinster rijker.
Ook chef Niels van Zijl van restaurant Heimat in Utrecht gaat naar huis met een Groene Ster. Bij de bekendmaking rennen de mannen van Lutum met z’n drieën van achterin de zaal naar het podium. Chefs Roy Schipper en Rik Veen en sommelier Toby Sadettan staan met een grote glimlach op het podium. Het restaurant gevestigd op de Markt in Wijk bij Duurstede wordt geprezen om hun finesse. ‘Jullie werken alleen met lokale ketens, maar dat is volgens de Michelingids geen enkele belemmering in het eten dat op tafel komt’, zegt de presentator.
Jonge honden
In 2022 namen ze restaurant ’t Klooster in het historische centrum van Wijk bij Duurstede over. ‘Je begint als jonge hond en wil gelijk alles laten zien’, vertelt chef Rik Veen. ‘Dit hadden we echt niet verwacht.’
Naast de prestigieuze Michelinster heeft Lutum ook de Groene Ster in de wacht gesleept. Een ster voor chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Ook restaurant Heimat in Utrecht ontving een Groene Ster. Chef Niels van Zijl opende afgelopen april zijn restaurant aan de Biltstraat. Eerder gaf de 28-jarige Van Zijl leiding aan restaurant DeZusters in Maarssen.
Sterren behouden
Na tien jaar geen sterren in de stad Utrecht brachten Karel V en Maeve vorig jaar de Michelinster terug naar de Domstad. Vandaag hebben ze een herwaardering gekregen voor hun werk en zijn ze weer beloond met een ster. Ook de andere zeven sterrenzaken in de provincie hebben hun ster weten te behouden. Dat zijn La Provence in Driebergen, Kasteel Heemstede in Houten, Voltaire in Leersum, De Burgemeester in Linschoten, ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en De Nederlanden in Vreeland. Héron in Utrecht houdt zijn Groene Ster. De Michelinsterren werden uitgereikt tijdens de horecavakbeurs in Maastricht.