De noodverordening rond Houthandel van Dam in Bunnik is dinsdag om 10:45 uur ingetrokken. De burgemeester heeft het ontruimingsgebied vrijgegeven, waarna de bewoners weer naar huis konden.
De verordening was ingesteld in verband met het onschadelijk maken van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de ontsteker veilig uit de bom kunnen halen. De bom wordt op de Leusderheide tot ontploffing gebracht.
De Britse 500-ponder is door de geallieerden uit een vliegtuig is geworpen en niet ontploft. De bom is afgelopen zomer ontdekt tijdens detectieonderzoek vanwege de geplande bouwwerkzaamheden op het terrein in Bunnik.
Oorlogsdagboeken wijzen de weg naar bom in Bunnik
Dát de bom is ontdekt, is te danken aan historicus Henk Blok, die vanmorgen ook aanwezig is Bunnik. “Ik heb de bom niet gevonden, maar ik wist wel dat er hier bij houthandel Van Dam veel gebombardeerd was. De Engelsen wilden de spoorlijn – eigenlijk de brug over de Kromme Rijn – kapot maken zodat de Duitsers geen oorlogsmateriaal konden aanvoeren.”
Blok: “Ik heb houthandel Van Dam begin mei een mail gestuurd met mijn bevindingen. Toen is alles stilgelegd voor onderzoek en is deze bom in juli gevonden door een bedrijf met grondradars.” De historicus zegt dat er verder geen explosieven zijn gevonden. “Maar ik sluit niet uit dat er nog wel bommen liggen aan de andere kant van het spoor.”
De EOD is vanmorgen vroeg al druk met de vliegtuigbom. Een kuil, een zandhoop, een betonnen constructie. De explosievenverkenners zijn er klaar voor. “Hij ligt mooi stil”, zegt een van hen. Dat komt door de aangelegde terp waarvoor een aannemer 600 kuub zand heeft gebruikt. “De bom is daardoor gefixeerd, zo ontstaat er zo min mogelijk beroering.”
Dat is fijn, want de Britse 500 ponder bevat 100 kilo springstof. Hij is een meter lang en op het dikste punt 30 á 40 cm. breed. De ontsteking zit aan de achterzijde. Gevaarlijk werk? “Ik doe dit al twintig jaar en het is altijd goed gegaan”, vertelt de EOD’er. Het is fijn dat er nooit een graafmachine in de bom heeft ‘gehakt’, maar de kans op een ongeluk schat hij niet hoog in. “Hoewel oude bommen wel instabieler kunnen worden. In Duitsland zijn gevallen bekend waarbij ze spontaan afgingen.” Bij het Bunnikse exemplaar is die vrees minder. “Hij heeft een niet-trillingsgevoelige ontsteker.” Een medewerkster van houthandel Van Dam blijft toch op haar hoede. “Hij is misschien klein, maar niet onschuldig.”