Niet alleen ambtenaren en burgers die een nieuw paspoort komen aanvragen, ook de opening van de tentoonstelling ‘1 op de 90’ zorgde voor een hoop reuring in het gemeentehuis van De Bilt.
door: Lola Balkema (SvJ/HU)
In de kronkelende kunstgang verzamelden zich donderdag twintig genodigden. Een muffe geur gemixt met koffie vult de ruimte, als wethouder Krischan Hagedoorn begint te spreken. De wethouder opent de fototentoonstelling Intersekse – 1 op de 90 die vanaf 3 oktober twee weken te zien is. Op de foto’s zijn 21 intersekse personen geportretteerd, die elk hun eigen verhaal vertellen. Dit om meer informatie te verstrekken en bewustwording te creëren over deze groep mensen, die geboren zijn met een lichaam dat niet specifiek man of vrouw is.
Hagedoorn vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat dit soort tentoonstellingen georganiseerd worden. ‘We weten er veel te weinig vanaf. Ik wist zelf namelijk ook bar weinig van de intersekse conditie af’, geeft hij toe. De wethouder denkt dat mensen door naar de tentoonstelling te komen, kunnen zien wat het verhaal van deze mensen is. Ook hoopt hij dat intersekse personen hierdoor beter begrepen worden en zich meer thuis zullen voelen in de samenleving.
Gezicht
De expositie reist door het hele land, en is door Koen Wildenbeest naar Bilthoven gehaald. ‘Dat is één van die gezichten die zich sterk maakt voor deze groep’, zegt wethouder Hagedoorn. ‘De tentoonstelling heeft al in meerdere gemeenten gestaan, en toen dacht Koen: mijn eigen gemeente moet ook aan de beurt komen.’
Koen Wildenbeest was zelf ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. Hij is intersekse, en heeft een vrouwelijk chromosoom extra in zijn DNA zitten. Hierdoor heeft hij 24 uiterlijke kenmerken van een vrouw. Koen heeft vaak moeite met broeken kopen, omdat hij bijvoorbeeld brede heupen heeft. Hij heeft ook weleens te maken gehad met vervelende situaties. ‘Bij mijn vorige werkgever heb ik de pech gehad dat één persoon heel veel moeite met mij had’, laat hij weten. Volgens Wildenbeest had de collega in kwestie moeite met wie hij als persoon is. ‘Diegene heeft mij dan ook zo zwart gemaakt dat ik geen andere keuze had dan een andere werkgever te zoeken’, zegt hij openhartig.
Gelukkig is dit wel de enige negatieve situatie die Koen heeft meegemaakt in zijn leven. Toch begrijpt hij dat het voor mensen soms erg lastig is om te begrijpen wat intersekse zijn inhoudt. ‘Er zijn 45 variaties op intersekse, en omdat het zo divers is, is het moeilijk om daar één verhaal van te maken.’ Koen hoopt met de expositie dat mensen leren dat ‘ongeacht hoe je in elkaar steekt, we allemaal gelijk zijn’.