Eén van de bekendste winkels in Zeist en Bilthoven dreigt te verdwijnen. Herenmodezaak Duetz, het familiebedrijf van Astrid en Pim Duetz, heeft faillissement aangevraagd voor de vier zaken van Duetz in Zeist, Bergen, Bilthoven en Hilversum.
– door Jeroen Schutijser
De aanvraag geldt ook voor de zaken van Adam, een keten van 16 winkels die in 2017 door Duetz werd overgenomen. De twee modeketens hebben samen 20 vestigingen en zo’n 70 personeelsleden.
De winkels zijn afgelopen vrijdag per direct gesloten. Ook de twee webshops zijn uit de lucht. Wie op Duetz.nl en Adam.nl kijkt, ziet de volgende tekst: “Even geduld alstublieft. Wij voeren onderhoud uit en we zijn zo snel mogelijk weer online.”
Het faillissement zou volgens de eigenaren aan een samenloop van omstandigheden liggen. Door corona kwamen veel kledingzaken in problemen, ook Duetz. De kosten van huur, energie en loon liepen door, maar de inkomsten uit verkoop liepen fors terug.
Ook de overname van Adam liep niet zonder problemen. Logistiek en bevoorrading van de winkels leden daaronder. Dat zorgde voor een verkoopdaling van de webshop, maar ook in de winkels.
De eigenaren hebben uiteindelijk geprobeerd om tot een schuldsanering te komen, maar die is mislukt. ‘Het duurde helaas te lang voordat de zaak weer op de rit was”, aldus de eigenaren tegen vakblad Retailtrends. “Samen met ons team en onze vaste, trouwe klanten hebben we er alles aan gedaan om de weg omhoog weer te pakken te krijgen, maar helaas is ons dat niet op tijd gelukt.’
Slecht weer
Wat ook niet hielp, was het slechte weer van de afgelopen maanden. De verkoop van zomerkleding liep stroef waardoor modezaken nu met enorme voorraden zitten. Er is maar één manier om die kleding nog te verkopen voordat de wintercollectie binnenkomt: tegen forse korting verkopen. Dat betekent je verlies nemen en dat is voor veel modezaken juist het probleem. Voor Duetz en Adam bleek dat de druppel.
Vorig jaar haalden de eigenaren van Duetz via een crowdfunding-actie nog 650.000 euro op bij particulieren. Een ongewone stap die echter hard nodig was om bijvoorbeeld een goed werkende webshop te bouwen. Duetz zag crowdfunding als de kans om klanten te betrekken bij de groeiplannen. Ook dat bijzondere initiatief heeft niet geholpen.
Doorstart?
Duetz werd opgericht in 1857. Astrid en Pim Duetz vormen de vierde generatie. Of er nu een eind komt aan modeketen Duetz is onduidelijk. Er zijn veel voorbeelden bekend van winkelketens die failliet gingen en daarna in afgeslankte vorm de activiteiten voortzetten. Of dat bij Duetz aan de orde is, is onbekend.
Foto’s: Reijer Roelofsen