Tijdens de Week van het Eten gooien boeren, tuinders, koks en andere voedselproducenten tussen 4 en 12 oktober hun deuren open. Ook in onze streek is er een kennismaking met de ‘weg van ons voedsel’.
Tijdens een rondje Maartensdijk kunnen deelnemers op 4 oktober letterlijk de weg van het voedsel volgen, namelijk op de fiets. De route ‘Toer de boer’ begint in Bilthoven en komt langs een zuivelboerderij, imkerij, zorgboerderij en Landgoed Eyckenstein. Bezoekers mogen zelf rondkijken of krijgen een rondleiding.
In Doorn kun je op zaterdagmiddag in het Cultuurhuis aan de Aanschuiftafel gerechtjes proeven die zijn gemaakt van lokale producten. Bereid door lokale cateraars, met ingrediënten van boeren en tuinders die geen pesticiden gebruiken. Dankzij de samenwerking met de gemeente en de Cultuurcoach is er tijdens de Aanschuiftafel ook muziek, poëzie en kan er geschilderd worden.
Burgemeestersontbijt
Een vast onderdeel van de Week van ons Eten is het Burgemeestersontbijt. Gemeente De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede doen mee. Het idee is dat de burgemeesters van de gemeenten met schoolkinderen een ontbijtje eten, op het gemeentehuis of op een ander locatie. Lokale bakkers en telers leveren de ontbijtproducten. Doel van de landelijke actie is van Het Nationale Schoolonbijt om te laten zien hoe belangrijk een goede maaltijd is als start van de dag.